Släta bullar

Igår fick jag ett ryck och bakade släta bullar, eller semmelbullar. Tycker släta bullar har en tendens att bli kompakta, i alla fall de recept jag har provat på men blev glatt överaskad av detta recept! Det blev saftiga lätta bullar med god smak av kardemumma- perfekt att använda till semlor. Receptet kommer ifrån tidningen Hembakat :)
 
Släta bullar ca 25 st
50g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
ca 14-15 dl vetemjöl
 
1 ägg
 
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Dela i ca 25 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Platta till dem lite lätt.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-11 minuter. (Jag hade dem inne i ca 6-8 minuter)
Låt dem svalna på ett galler.
 
 
Sedan är det bara att fylla dem med mandelmassa, nutella, grädde eller vad man känner för och äta tills man får ont i magen ;)
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: