Choklad- och saffranskolor
Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10-20 minuter och gör sedan ett kulprov.
Rör om då och då under hela kokningen.
Häll försiktigt kolasmeten i långpannan/formen.
Innan du ställer in kolan i kylskåpet så låt den stå och svalna minst en halvtimme men helst över natten.
Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2×2 centimeter stora.
Slå in bitarna i bakplåtspapper eller folie

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov.
Tillsätt saffran och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.