Choklad- och saffranskolor

Idag har det varit stor effektivitet i köket, det har gjorts saffransskorpor, Leila crisp, Baci, clementinkonfekt och kolor- både choklad och saffran. Allt blev inte bra men det mesta blev det.Clementinkonfekten var en stor besvikelse! Smakade inte clementin och var bara sött och skaklöst, så tänker inte ens publicera det receptet. Kommer leta vidare efter ett recept som motsvarar min förväntningar! Saffransskorporna hittar ni iallafall receptet på här! Ikväll tänkte jag i detta inlägg bjuda på recepten på choklad och saffranskolorna.  För att säkert lyckas med kolorna är det viktigt att mäta kolasmetens temperatur. Har märkt själv att det gör stor skilland. 
 
Chokladkolor
2 dl Vispgrädde
2 dl Strösocker
2 dl Ljussirap
100 g Smör
4 msk Kakao
 

Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.
Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10-20 minuter och gör sedan ett kulprov.
Rör om då och då under hela kokningen.
Häll försiktigt kolasmeten i långpannan/formen.
Innan du ställer in kolan i kylskåpet så låt den stå och svalna minst en halvtimme men helst över natten.
Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2×2 centimeter stora.
Slå in bitarna i bakplåtspapper eller folie 

 
 
Saffranskolor

100 g smör

 2 dl vispgrädde

 3 dl socker

 1 dl ljus sirap

 1 tsk vaniljsocker

0,5 g saffran

 

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. 

Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov. 

Tillsätt saffran och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: