Kärleksmums med kolaglasyr
Lägenheten ser just ut som ett bombnedslag! Nytvättad tvätt överallt, skolböcker och disk vart man än tittar... Suck... Får nog ta ett ryck här ikväll för imorrn åker vi hem över påsk! Mys med familjen men även plugg ska det hinnas med. Så i helgen blir det inget bakat, men man vet ju aldrig.
Förra helgen gjorde jag en lite annorlunda version av kärleksmums, istället för den vanliga glasyren gjorde jag kolaglasyr. Det blev en riktigt saftig kaka men den smakade inte så mycket kola som jag hade trott, men god var den ändå!
Kolarutor i långpanna
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
150 g smör, smält
4 dl vetemjöl
Kolaglasyr
150 g smör
1,5 dl strösocker
0,75 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
1 tsk kakao
Garnering
kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt bakpulver, kakao, vaniljsocker, mjölk, smör och sist mjölet. Vispa allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form. ca 25x35 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min.
Kolaglasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Sjud blandningen på svag värme i ca 20 min, tills den tjocknar. Rör om då och då. Bred ut smeten över kakan och strö över kokos. Låt kolan stelna något innan du skär kakan i bitar.
