Butterkaka

Som jag nämnde i gårdagens inlägg gjorde jag igår butterkaka för första gången och den blev riktigt bra! Passade även på att göra kanelbullar i samma veva. Receptet kommer ursprungligen från Birgitta Rasmusson (hon som varit med och skrivit böckerna 7 sorters kakor och rutiga kokboken). Gjorde några små ändringar i receptet och blev nöjd. Skriver bara receptet för butterkakan, om ni vill göra två butterkakor eller som jag passa på att göra lite bullar också så är det bara att dubbla satsen.
 
Butterkaka
Deg
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1,5 tsk kardemummakärnor, stötta
0.25 tsk salt
0.5 dl socker
1 st ägg
7 dl vetemjöl
 
Kanelfyllning
75 g smör
6 msk socker
3 tsk malen kanel
 
Vaniljfyllning
1 dl kokt marsán- eller vaniljkräm
 
Pensling och glasyr
1 st ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
Deg
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. 
Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
 
Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
 
Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme 200 grader.
Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten). 
 
   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: