Jordgubb/rabarber kräm och sylt
Ute faller regnet även idag så har varit inne i princip hela dagen med undantag från en tripp till affären för att byta en matta och köpa potatis till middagen. Har idag suttit och sökt jobb, utbudet var dock väldigt knappert. Men ska knåpa ihop några spontanansökningar. Problemet är att jag är fruktansvärt dålig på att skriva personliga brev, cv och allt sådantdär. Men får jag bara ihop ett så är jag nöjd. Tänkte lägga upp receptet på sylten och krämen jag gjorde igår. Sylten blev helt klart mycket godare än krämen! Sylten var lagom söt och blev godkänd av dem som smakade den. Krämen är det bara jag som ätit hittills och jag är ju min hårdaste kritiker så får se om jag lyckas få någon annan att testa den. Men iallafall här kommer recepten!
Jordgubbs- och rabarbersylt ca 1 liter
500 g jordgubbar
500 g rabarber
7 1/2-8 dl syltsocker
500 g rabarber
7 1/2-8 dl syltsocker
2 tsk vaniljsocker
Mixa frukterna med stav- eller vanlig mixer. Tillsätt syltsockret och koka i 5–10 minuter. Häll upp på rengjorda, varma burkar. Förslut och förvara svalt.
Mixa frukterna med stav- eller vanlig mixer. Tillsätt syltsockret och koka i 5–10 minuter. Häll upp på rengjorda, varma burkar. Förslut och förvara svalt.

Jordgubbs- och rabarberkräm ca 6 port
450 g rabarber
4 1/2 dl skivade jordgubbar
6 dl vatten
1 1/2 - 2 1/4 dl socker
3 msk potatismjöl
4 1/2 dl skivade jordgubbar
6 dl vatten
1 1/2 - 2 1/4 dl socker
3 msk potatismjöl
Skala eventuellt rabarberna. Skölj den och skär i mindre bitar. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva dem.
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarberna och koka under lock ca 5 min. Blanda i jordgubbarna.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll ner det i kastrullen under omrörning. Låt krämen få ett snabbt uppkok och ta sedan kastrullen från plattan.
Häll upp krämen i en skål och sockra lite på ytan så blir det inte skinn på krämen. Låt den svalna. Servera med mjölk och ev små mandelbiskvier.
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarberna och koka under lock ca 5 min. Blanda i jordgubbarna.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll ner det i kastrullen under omrörning. Låt krämen få ett snabbt uppkok och ta sedan kastrullen från plattan.
Häll upp krämen i en skål och sockra lite på ytan så blir det inte skinn på krämen. Låt den svalna. Servera med mjölk och ev små mandelbiskvier.
