Choklad- och hallonmoussetårta

Choklad- och hallonmoussetårta 14 bitar
Botten
2 ägg
1,5 dl strösocker
125 g mörk choklad
125 g rumsvarmt smör
1 dl (Knappt) vetemjöl
Chokladmousse
5 gelatinblad
225 g mörk choklad, hackad
1,5 dl vispgrädde
1 ägg
3 äggulor
1 dl strösocker
2 msk vatten
3 dl vispgrädde (vispas)
Hallonmousse
4 gelatinblad
3 äggulor
1/3 dl florsocker
1,5 dl hallonpure, mixade och passerade hallon
2,5 dl vispgrädde
Hallongelé
1 gelatinblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 msk hallonpure, mixade och passerade hallon
Garnering: 1 dl blandade bär
Botten:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp ut och lägg ett runt bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Pensla pappret med smält smör.
Vispa ihop ägg och socker med en elvisp i en bunke. Hacka chokladen och smält den i mikro och vänd ner den i bunken. Rör ner smör och vetemjöl i blandningen.
Häll smeten i springformen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 12-13 minuter. Ta ut och låt den svalna.
Ta loss kanten på formen och diska den. Sätt tillbaka den runt bottnen. (Detta steg skippade jag)
Chokladmousse:
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills den har smält.
Värm ägg, äggulor, socker och vatten i en kastrull under vispning till 85 grader eller till det tjocknat (jag gjorde det bara till det tjocknade). Ta av från värmen och fortsätt att vispa tills blandningen är helt kall. Blanda ihop äggsmeten med chokladsmeten.
Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull (Krama inte ur gelatinet utan låt lite vatten hänga med). Rör ner gelatinet i chokladmassan.
Vispa grädden lätt och vänd ner den sist.
Häll upp moussen till hälften i formen ovanpå bottnen och jämna till ytan. Sätt in formen i frysen i minst 3 timmar.
Hallonmousse
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa äggulorna och florsockret till ett fluffigt skum.
Rör ner hallonpurén.
Lyft upp gelatinet och smält det i en kastrull. Rör ner det i hallonsmeten och vänd ner lättvispad grädde.
Häll hallonmoussen ovanpå chokladmoussen och ställ tillbaka formen i frysen i 3-4 timmar eller till moussen har stelnat.
Hallongelé
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp vattnet och sockret. Tillsätt hallonpurén och lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i hallonsockerlagen. Dra kastrullen från plattan och låt gelén svalna i rumstemperatur.
Glasera den frysta tårtan med gelén. Ställ tårtan i frysen i 30 minuter.
Lossa kanterna med en kniv innan du lyfter upp formen. Garnera med färska bär.
Jag tog fram tårtan ur frysen ca 3 timmar innan servering.