Kåldolmar

Varför lagar man inte mer svensk husmanskost, detär ju så sjukt gott?!  Jo för det tar en jädra tid! Men ibland är det värt besväret. Så idag ställde jag mig i köket och gjorde kåldolmar och det blev så jädra gott! Blandade två recept (detta och receptet från rutiga kokboken) gjorde några ändringar och här blev resultatet! 
 
 
Kåldolmar

1 Medelstort vitkålhuvud

Ca 500 g blandfärs

1,25 dl mjölk

2 ägg

1-1,5 tsk salt

0,5-1 tsk vitpeppar

1 finhackad gul lök

1,5 dl ris

2,5 msk sirap

3 msk smör

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Lossa de yttre bladen på kålhuvudet och förväll det i kokande lättsaltat vatten tills bladen är mjuka och kan hanteras. Lägg dem på en kökshanduk så de får torka och svalna

Skär bort eller tunna ut den tjocka mittnerven.

Koka riset och låt det svalna

Finhacka och smörfräs löken.

Blanda färsen med riset, ägg, lök, mjölk, sirap och kryddor. Den ska vara ganska lös. Smaka av och salta/peppra mer vid behov.

Lägg ut köttbullsstora klickar på varje kålblad och vik ihop till små paket.

Placera i smord ugnsfast panna och ringla över lite sirap och smält smör.

 Stek i ugnen 40-45 minuter lägg ev ett löst folieark över om det ser ut att brännas.

 

Servera med gräddsås, potatis och lingonsylt



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: