Gjutjärnsbröd

Hembakat bröd är godast! Har man väl börjat baka bröd själv så är det svårt att gå tillbaka till att köpa. Det tråkiga är ju att bröden inte håller lika länge .Men skivar man brödet och fryser in det så fort det svalnat så är det faktiskt väldigt smidigt att plocka upp ur frysen. Eller kan man göra frallor- ännn bättre faktiskt! I alla fall, här kommer ett recept på ett jättegott bröd som jag testade i söndags som till och med min kräsna lillasyster tyckte om- gjutjärnsbröd. Man bakar brödet i en gjutjärnsgryta och detta gör att brödet blir extra saftigt samt att det får en fin skorpa. Lite åt surdegshållet. Receptet kommer från Hembakat.
 

Gjutgärnsbröd 

25 g äst

3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: