Leila's manhattan sourdough
Igår lade jag upp receptet på en surdegsgrund så idag tänkte jag lägga upp receptet på det första brödet jag lyckades med- Leilas manhattan sourdough bröd. Väldigt gott och mycket uppskattat av dem som åt det, bakade det till julafton och hade med mig. Receptet kommer från Leila Lindholm

Manhattan sourdough 2 bröd
20 g färsk jäst
7 dl ljummet vatten
1,5- 2,5 msk salt
3 dl surdeg av vete
15 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt salt och surdeg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 15min tills den är mjuk och elastisk.
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 2½ timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i två delar. Rulla försiktigt ut till knubbiga limpor, mjöla dem ordentligt och lägg i brödformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 1½ timma.
Ställ bröden i mitten av ugnen och släng in 1dl vatten på ugnsbotten(för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa). Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 50 minuter.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 15min tills den är mjuk och elastisk.
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 2½ timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i två delar. Rulla försiktigt ut till knubbiga limpor, mjöla dem ordentligt och lägg i brödformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 1½ timma.
Ställ bröden i mitten av ugnen och släng in 1dl vatten på ugnsbotten(för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa). Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 50 minuter.

Mitt första lyckade surdegsbröd <3

Mitt tredje försök... Se hur stora luftbublorna är!